Rapport om myndighedernes håndtering af covid-19-pandemiens første fase
En gruppe af eksperter med professor Jørgen Grønnegård Christensen i spidsen har set nærmere på nedlukningen af Danmark 2020
En uvildig udredningsgruppe med professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen i spidsen fremlægger i dag resultaterne af en udredning om håndteringen af nedlukningen af Danmark i foråret 2020. Høringen foregår klokken 14-16 og transmitteres på Folketingets tv-kanal.
Det var Folketinget, der i juni sidste år besluttede at lade en uvildig ekspertgruppe evaluere, hvordan regeringen håndterede coronapandemiens første fase.
Gruppens undersøgelsesfelt dækker perioden fra januar til april måned 2020, hvor det danske samfund gik fra nedlukning til gradvis genåbning.
I forbindelse med iværksættelsen af granskningen understregede Folketinget, at formålet var at drage læring – ikke at placere et politisk eller retligt ansvar over for politikere eller embedsmænd.
»Danmark befinder sig stadig i en krise uden sidestykke. Derfor er det vigtigt at lære for at stå bedre rustet i fremtiden. I de første fire måneder af 2020 skulle Danmark tackle en smitsom virus, der truede hele det danske samfund. Vi har med ekspertgruppens udredning fået et vigtigt bidrag til evalueringen af myndighedernes håndtering af krisen og den hastelovgivning, der lå til grund for nedlukningen. Gruppen har udført et stort arbejde på meget kort tid«, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.
Ud over Jørgen Grønnegård Christensen består arbejdsgruppen af professor, ph.d. Jostein Askim, Universitetet i Oslo, professor, ph.d. Dorte Gyrd-Hansen, Syddansk Universitet, professor, dr.jur. Helle Bødker Madsen, Aarhus Universitet, professor og ledende overlæge og dr.med. Lars Østergaard, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Gruppen er endvidere bistået af et sekretariat bestående af medarbejdere fra Folketingets Administration og professor, ph.d. Peter Bjerre Mortensen, Aarhus Universitet.